- CIASTO NA NALEŚNIKI:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki wody gazowanej
- szczypta proszku do pieczenia
- sól i pieprz
- olej
- 2 jajka i bułka tarta
FARSZ: - 0,5 kg pieczarek
- 20 dag sera mozzarella
- Hummus klasyczny Perla – 1 opakowanie
- 1 cebula
- pieprz
- olej
- natka pietruszki do dekoracji
Jesteśmy pewni, że wśród Was znajdują się fani krokietów, czyli potrawy składającej się z zapiekanego naleśnika z farszem. Do sporządzenia krokietów konieczne jest wykonanie farszu, a to zadanie na szczęście do trudnych nie należy i może je wykonać każdy 😉 Skorzystajcie dziś z naszej inspiracji i przygotujcie: krokiety wegetariańskie z pieczarkami, serem mozzarella i hummusem. Pychotka!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zmiksuj składniki na ciasto (2 jajka, mąkę pszenną, wodę gazowaną, proszek do pieczenia, sól) – uważając, żeby dać tyle mąki, aby ciasto nie było ani zbyt rzadkie, ani zbyt gęste. Następnie odstaw ciasto na pół godziny. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i smaż cieniutkie naleśniki.
Na patelni podgrzej niewielką ilość oleju. Pieczarki umyj, obierz, drobno pokrój i wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Cebulę obierz, drobno pokrój i dorzuć do pieczarek. Warzywa duś do miękkości i odparowania wody, przypraw do smaku solą i pieprzem. Gdy będą gotowe to zestaw je z ognia i wystudź. Ser mozzarella pokrój w kawałki i wymieszaj z pieczarkami i cebulą. Dodaj hummus Perla. Całość ponownie wymieszaj.
W międzyczasie przygotuj się do panierowania: w jednym talerzyku roztrzep pozostałe 2 jajka, a do drugiego wsyp bułkę tartą.
Na upieczone naleśniki nałóż po łyżce farszu i złóż je lub zawiń w krokiety. Każdy krokiet obtocz w jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i smaż krokiety z każdej strony po kilka minut, do zrumienienia.
Krokiety wyłóż na talerze, udekoruj. Minęła godzinka i gotowe! Możesz już zawołać domowników na Waszą małą ucztę. Taka wegetariańska przekąska powinna przypaść do gustu każdemu łasuchowi 🙂