- 1 mała dynia
- olej z pestek dyni
- Hummus pomidorowy Perla – pół opakowania
- 1 szklanka mąki bezglutenowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 ml jogurtu naturalnego sojowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 łyżki oleju do smażenia
- miód, orzechy włoskie do dekoracji
Zbliża się Halloween, więc jako obowiązkowy składnik inspiracji kulinarnej pojawia się u nas DYNIA. Tym razem pomyśleliśmy o osobach będących na diecie bezglutenowej. Proponujemy Wam klasyczne, smaczne, lekko puchate, bezglutenowe placki dyniowo-hummusowe. Można je jeść na słodko z syropem klonowym, na ostro z sosem chilli lub na słono z olejem z pestek z dyni. Sprawdźcie na co macie ochotę i wybierzecie swój idealny smak 🙂
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Surową dynię umyj. Ostrym nożem odetnij jej ogonek i końcówkę z drugiej strony. Przekrój dynię na pół i łyżką wyjmij pestki. Następnie jak najcieniej obierz warzywo ze skóry. Tak obraną dynię rozdrobnij w malakserze na bardzo drobne wiórki lub jednolitą masę – jak lubisz. Możesz też zetrzeć dynię na tarce z drobnymi oczkami.
Przełóż dynię do miski, dodaj obie mąki, jogurt naturalny sojowy, pół opakowania hummusu pomidorowego Perla, proszek do pieczenia, sól i dokładnie wymieszaj. Małe placuszki nakładaj łyżką na rozgrzany na patelni olej i smaż z obu stron na złoto.
Gotowe placki wyłóż na talerze i polej np. olejem z pestek dyni lub z czym tylko lubisz! Możesz też konsumować je saute, czyli bez niczego. Gwarantujemy, że w tych bezglutenowych placuszkach dyniowo-hummusowych zakochasz się od pierwszego kęsa, ponieważ są delikatne w środku i jednocześnie lekko chrupiące z wierzchu. No i przygotowanie ich zajmuje zaledwie… 20 minut! 🙂