Wróć do artykułów

Z czym jeść hummus? Sposoby jedzenia hummusu, przepisy na szybko i inspiracje.

Hummus jest niezwykle uniwersalnym dodatkiem do diety. Nic dziwnego, że przez ostatnie lata stopniowo podbija nasz rynek i serca kolejnych osób. Pasuje do wielu składników, które na pewno znajdziesz w swojej lodówce. Pasta z ciecierzycy znana jest z delikatnego smaku, który łatwo połączyć z innymi nutami smakowymi.

Hummus jest poza tym odpowiednim składnikiem dla wielu dobrze zbilansowanych diet. Więcej o jego walorach możesz przeczytać w naszym artykule „Wszystko co powinniście wiedzieć o hummusie”.  Przygotowanie pysznego śniadania czy przekąski z hummusem w roli głównej nie powinno sprawić Ci więc żadnego problemu. Potrzebujesz inspiracji? Zapraszamy!

Jak podać hummus?

To przede wszystkim gęsta, kremowa konsystencja hummusu sprawia, że można podać ją z tak wieloma składnikami. Oto kilka popularnych formatów, w których najczęściej zobaczysz pastę z ciecierzycy:

  • na kanapce – klasyka gatunku, na pewno nie raz zdarzyło Ci się jeść takie śniadanie);
  • w picie lub tortilli – ciekawa propozycja na wynos, bardzo uniwersalna, świetna ze świeżymi warzywami);
  • na waflach ryżowych lub sucharkach (doskonała opcja na szybką przekąskę);
  • w sałatce (świeżo, zdrowo i chrupiąco);
  • jako dip do krojonych warzyw (marchewki, selera naciowego czy papryki);
  • zamiast sosu (tak, hummus świetnie odnajdzie się także w daniach obiadowych);
  • jako dodatek do słonych przekąsek, precli, grissini czy rollsów (w sam raz na imprezę).

Zastanawiasz się, z czym zjeść hummus?

Jakie składniki pasują do hummusu? Trochę tego jest! Wspominaliśmy już o kilku rodzajach pieczywa i jego alternatywach (krakersy, wafle ryżowe). Ale przecież każdą kanapkę warto urozmaicić. Z czym jeść hummus? Które warzywa dobrze skomponują się z pastą z ciecierzycy? Po jakie przyprawy sięgać?

Siłą rzeczy do hummusu najlepiej jest wybrać warzywa o chrupkiej teksturze. Marchewka, papryka, rzodkiewka, seler naciowy, kalarepa, kalafior – wybierz te, które lubisz i pokrój w słupki, a następnie maczaj i zajadaj. Hummus zrobi resztę!

Co z przyprawami? Możliwości jest naprawdę sporo. Pamiętaj: klasycznie przyjmuje się, że z hummusem wypada parować przyprawy egzotyczne. Koniecznie pozwól sobie jednak na odrobinę szaleństwa, pozostaw przestrzeń eksperymentom. Suszony koperek, majeranek lub mak mogą okazać się równie świetnymi kompanami dla pasty z ciecierzycy co kumin, zatar, czarnuszka czy sumak! Koniecznie sprawdź też połączenie hummus – czerwone pesto. Przetestuj różne połączenia, a szybko zorientujesz się, że hummus jest trochę jak kameleon – potrafi się dopasować. Testowanie zacznij więc od swoich absolutnie ulubionych przypraw, być może znajdziesz kombinację, w której się zakochasz.

Szybkie przepisy na hummusowe dania

Do śniadania, obiadu czy przekąski. Odrobina hummusu potrafi zdziałać cuda! Zapraszamy do inspirowania się przygotowanymi przez nas przepisami na szybkie i smaczne posiłki i przekąski.

Mało czasu od rana, zaraz trzeba wychodzić, ale wypadałoby zjeść pożywne śniadanie? Sałatka z hummusem przychodzi na ratunek. Umyj i pokrój kilka warzyw: żółtą paprykę, czerwoną cebulę, oliwki, sałatę, rukolę lub liście szpinaku. Jeżeli lubisz i masz pod ręką, dodaj orzechy lub nasiona, świetnie pasuje tu też ser sałatkowy i kasza bulgur. Skrop cytryną i oliwą, dodaj trochę grubo zmielonego pieprzu i pietruszki. A teraz gwóźdź programu: hummus paprykowy! Polecamy wyłożyć porcję hummusu bezpośrednio na talerz i równomiernie rozprowadzić, a na tę warstwę kłaść resztę sałatki. Szybkie? Tak. Dobre? Powiedzielibyśmy nawet, że pyszne!

A może jakiś przepis z hummusem, który nadałby się na obiad? Nie ma sprawy! Coś dla peskatarian: pasta z ciecierzycy smakuje znakomicie w towarzystwie łososia. Polecamy zwłaszcza świeże, intrygujące danie: filet z łososia w sezamie na hummusowej poduszeczce. Filet oczyść, nasmaruj olejem sezamowym. Sezam upraż delikatnie na suchej patelni, a następnie obtocz łososia w ziarenkach. Piecz w rozgrzanym do 200℃ piekarniku przez około 15 minut. Czas podawać! Podgrzej talerz, wyłóż i uformuj hummus klasyczny, a na nim zakomponuj filet z łososia. Polej odrobiną soku z cytryny, oliwą z oliwek i pieprzem. I gotowe!

Hummusy Perla PEŁNA DOBRA. Coś nowego na każdy dzień tygodnia

Zerknij na naszą stronę i przejrzyj oferowane przez nas produkty. Znajdziesz tu smaki klasyczne, takie jak: pomidorowy, burakiem, paprykowy, a także z rozmaitymi toppingami. Znajdź coś dla siebie. Smacznego!

 

Podobne artykuły

warto przeczytać