Wróć do artykułów

Wszystko co powinniście wiedzieć o hummusie

Hummus podbija serca smakoszy na całym świecie, a od kilku lat przebojem wdarł się na polskie stoły. Od momentu, gdy zaczął być doceniany poza swoją ojczyzną, czyli Bliskim Wschodem, hummus stał się elementem kultury masowej. Social media pełne są wpisów i artykułów, w których internauci rozpisują się nad zaletami tej pysznej pasty, chwalą jej wartości odżywcze i smakowe, wrzucają gigabajty zdjęć potraw z hummusem w roli głównej. Z czego wynika ta popularność? W tym artykule dowiecie się wszystkiego, co powinniście wiedzieć o hummusie.

To już nie zwykła moda, która pojawia się i mija, ale stały trend. Nic nie wskazuje też na to, by coś mogło zatrzymać wciąż rosnącą falę popularności pasty z ciecierzycy i powinniśmy się z tego cieszyć, ponieważ hummus to smaczna, prosta, ale przede wszystkim doskonała dla naszej diety przekąska. Mając w lodówce hummus, w kilka minut możesz przygotować pyszny posiłek z zaledwie kilku składników.

Historia hummusu

Ciecierzyca znana jest na Bliskim Wschodzie już od czasów starożytności. Nie wiadomo, kiedy dokładnie zaczęto przygotowywać z niej pastę, jaką dziś znamy, ale pierwsza wzmianka hummusie pojawiła się w XIII wieku w Egipcie. O miano „ojczyzny hummusu” rywalizuje kilka krajów, Izrael, Egipt, Syria, Palestyna a nawet Grecja – kandydatów jest sporo. Obecnie hummus został spopularyzowany na całym świecie przez wegetarian i wegan, dla których jest alternatywą masła czy mięsnych pasztetów.

Co to jest hummus?

Skład hummusu jest prosty i krótki, ale zawiera się w nim ogrom prozdrowotnych substancji. Jego arabska nazwa oznacza po prostu ciecierzycę (z arabskiego: himmis), ponieważ pierwotnie był robiony tylko z ciecierzycy. Tradycyjną bazą hummusu jest oczywiście ugotowana i przetarta ciecierzyca, którą blenduje się na gładką pastę razem z czosnkiem, pastą sezamową, olejem roślinnym, sokiem z cytryny i przyprawami, np. kminem rzymskim. Hummus występuje w wielu wariantach, jednak najpopularniejszy – a naszym zdanie najlepszy – jest hummus na zimno, który można jeść z chlebem, tortillą, jako przekąskę lub dodatek do sałatek.

Dlaczego jeść hummus

Wartości odżywcze hummusu to jego wielki atut. Pasta z ciecierzycy wspiera prawidłową perystaltykę jelit, dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego. Ze względu na zawartość żelaza w ciecierzycy, może także pomagać w profilaktyce anemii. Zawarte w hummusie białko jest bogate w aminokwasy, a tahini (pasta z sezamu) oraz inne dodane oleje stanowią idealne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ziarna sezamu są produktem wysokokalorycznym, ale charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym.

Nieważne czy spędzasz godziny na siłowni, uprawiasz sport, jesteś mniej aktywny, jadasz mięso czy jesteś wegetarianinem – pasta z ciecierzycy smakuje wszystkim! Dzięki pokaźnej zawartości białka, błonnika i składników mineralnych hummus uzupełnia prawidłową dietę każdego człowieka.

Rodzaje hummusów

Hummus występuje nie tylko w klasycznym wydaniu. W sklepach dostępne są jego wyjątkowe, smakowe alternatywy. Do pieczywa doskonale sprawdzi się łagodny hummus klasyczny [link], a dla wielbicieli ostrzejszych smaków: hummus paprykowy [link] lub z toppingiem spicy salsa [link]. Hummus z buraka [link] zachwyci intensywną barwą i niepowtarzalnym smakiem, a dla fanów oryginalnych połączeń szczególnie poleca się hummus z czarnuszką [link] czy toppingiem guacamole [link]. Hummusy różnią się nie smakiem, kolorem i dodatkami, ale wszystkie łączy to, że są ciekawą, nową i świeżą propozycją dla każdego, komu zależy na zbilansowanej diecie.

Z czym jeść hummus?

Najprostszy przepis na podanie hummusu to użycie go na kanapce zamiast masła. Ale możesz go podawać także w miseczce w towarzystwie świeżych warzyw pokrojonych w słupki. To zdrowa i sycąca przekąska, która może stać się nie tylko nieodzownym elementem spotkań towarzyskich, ale także zadomowić się w Twojej lodówce na dobre! Brakuje Ci pomysłu na potrawę z hummusem? Zajrzyj do naszych przepisów [link], które przygotowaliśmy specjalnie dla fanów hummusu. Wieczór filmowy? Ultra ważny mecz o wszystko? Czy rodzinne śniadanie? Sięgnij po hummus!

Hummusowa ciekawostka

Czy wiesz, że rywalizacja o pochodzenie hummusu pomiędzy Izraelem i Libanem, doprowadził do ustanowienia rekordu Guinessa? Te dwa narody postanowiły rozstrzygnąć waśń poprzez przygotowanie największej na świecie porcji hummusu. W 2010 roku pod Bejrutem 300 libańskich kucharzy przygotowało porcję hummusu ważącą 10452 kg, ustanawiając tym samym rekord  świata, który do dziś należy do ich kraju!

Mamy nadzieję, że po lekturze nabraliście ochoty na może nieco mniejszą, ale równie smakowitą, porcję hummusu. Smacznego!

Podobne artykuły

warto przeczytać