Wszystko co powinniście wiedzieć o hummusie

Co to jest hummus?
Skład hummusu jest prosty i krótki, ale zawiera się w nim ogrom prozdrowotnych substancji. Jego arabska nazwa oznacza po prostu ciecierzycę (z arabskiego: himmis), ponieważ pierwotnie był robiony tylko z ciecierzycy. Tradycyjną bazą hummusu jest oczywiście ugotowana i przetarta ciecierzyca, którą blenduje się na gładką pastę razem z czosnkiem, pastą sezamową, olejem roślinnym, sokiem z cytryny i przyprawami, np. kminem rzymskim. Hummus występuje w wielu wariantach, jednak najpopularniejszy – a naszym zdaniem najlepszy – jest hummus na zimno, który można jeść z chlebem, tortillą, jako przekąskę lub dodatek do sałatek.
Hummus tańszy niż masło
Zastosowanie hummusu jest tak szerokie, że dla wielu osób stał się on podstawowym produktem, bez którego nie wyobrażają sobie codziennego przygotowywania posiłków. Przede wszystkim to doskonały zamiennik masła. Nie tylko jest bogatszy w składniki odżywcze, ale także dużo tańszy. Za 100 g hummusu zapłacisz niemal dwukrotnie mniej niż za 100 g masła! Po hummus warto sięgać także ze względu na jego walory smakowe. Ten o smaku paprykowym czy pomidorowym wzbogaca smak kanapek i sprawia, że stają się one jeszcze pyszniejsze.
Nastolatki jedzą hummus
Poza tym hummus jest po prostu cool! To streetfood w wersji fit. Hummus stanowi podstawę kuchni Bliskiego Wschodu, a kto nie lubi klimatu falafeli, wrapów i food trucków? To jak kebab, tylko zdrowiej. Jest także idealnym towarzyszem wieczornego Netflix & chill. Hummus i słone przekąski, takie jak precle, grissini czy rollsy, to pełnia smaku i zero nudy. Swoje ulubione połączenie z pewnością znajdziesz w naszej szerokiej ofercie Hummus Snacków.
Korzyści z jedzenia hummusu
Hummus doceniają wszyscy, bez względu na wiek. Osoby starsze zwracają uwagę zwłaszcza na jego wartości odżywcze. Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego, pasta z ciecierzycy wspiera prawidłową perystaltykę jelit, a obecność żelaza może pomagać w profilaktyce anemii. Zawarte w hummusie białko jest bogate w aminokwasy, a tahini (z sezamu) oraz inne dodane oleje stanowią idealne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ziarna sezamu są produktem wysokokalorycznym, ale charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym.
Dla dzieci
Dla rodziców najważniejszy będzie zapewne prosty skład. Bazę hummusu stanowią ciecierzyca, pasta sezamowa, woda i starannie dobrane przyprawy. W klasycznej wersji nie zawiera on glutenu ani mleka, co czyni go dobrą opcją dla małych alergików. Smak hummusu można zmieniać, dodając np. pieczone warzywa, co pomaga maluchom odkrywać nowe smaki. Dzieci natomiast z pewnością docenią jego kremową konsystencję oraz możliwość ciekawego sposobu podania. W naszej ofercie mamy nawet specjalny produkt dedykowany najmłodszym! Hummusiaki to połączenie kremowego hummusu z paluszkami grissini, których chrupanie to prawdziwa frajda.
Rodzaje hummusów
Hummus występuje nie tylko w klasycznym wydaniu. W sklepach dostępne są jego wyjątkowe, smakowe alternatywy. Do pieczywa doskonale sprawdzi się łagodny hummus klasyczny, a dla wielbicieli ostrzejszych smaków: hummus paprykowy lub z toppingiem spicy salsa. Hummus z buraka zachwyci intensywną barwą i niepowtarzalnym smakiem, a dla fanów oryginalnych połączeń szczególnie poleca się hummus z czarnuszką czy toppingiem guacamole. Hummusy różnią się smakiem, kolorem i dodatkami, ale wszystkie łączy to, że są ciekawą, nową i świeżą propozycją dla każdego, komu zależy na zbilansowanej diecie.
Z czym jeść hummus?
Najprostszy przepis na podanie hummusu to użycie go na kanapce zamiast masła. Ale możesz go podawać także w miseczce w towarzystwie świeżych warzyw pokrojonych w słupki. To zdrowa i sycąca przekąska, która może stać się nie tylko nieodzownym elementem spotkań towarzyskich, ale także zadomowić się w Twojej lodówce na dobre! Brakuje Ci pomysłu na potrawę z hummusem? Zajrzyj do naszych przepisów, które przygotowaliśmy specjalnie dla fanów hummusu. Wieczór filmowy? Ultra ważny mecz o wszystko? Czy rodzinne śniadanie? Sięgnij po hummus!