- Hummus z buraka Perla
- Duża garść młodych liści szpinaku
- 50g koziego sera
- 250g mąki pszennej
- 150ml ciepłej, przegotowanej wody
- Dwie łyżki oleju roślinnego
- 4g drożdży instant
- Pół łyżeczki soli
- Pół łyżeczki cukru
- LUB gotowy spód do pizzy
Pizza ze szpinakiem i hummusem z buraka
Każdy z nas ma czasem takie dni, w których ostatnią rzeczą na jaką mamy ochotę jest gotowanie… Jeśli więc złapała Cię ochota na pizzę, która będzie zarówno smaczna, jak i zdrowsza niż te dostępne w pobliskich restauracjach – zainspiruj się poniższą propozycją! Danie możesz przygotować zarówno na gotowym spodzie do pizzy lub przygotować ją samemu. Życzymy smacznego! 🙂
Przepis na spód do pizzy:
Do miski wsyp mąkę, drożdże, a następnie dobrze wszystko wymieszaj. Dodaj olej, cukier, sól i ponownie dokładnie wszystko wymieszaj. Do tak przygotowanej bazy zacznij stopniowo dolewać wodę i rozpocznij wyrabianie ciasta, aż do powstania jednolitej kuli. Jeśli ciasto jest klejące, dosyp do niego odrobinę mąki. Uformowaną kulę ciasta zostaw przykrytą w ciepłym miejscu na ok. 20-30 min. W między czasie nagrzej piekarnik do temperatury 200°C.
Przepis na pizzę
Przygotowane ciasto rozgnieć dłońmi na gruby placek. Rozsmaruj hummus z buraka Perla równomiernie na spodzie pizzy. Następnie ułóż na niej liście szpinaku i posyp wszystko porwanym kozim serem. W razie potrzeby dopraw tak przygotowaną pizzę solą i pieprzem. Pizzę piecz przez ok. 8-10 min. Wyjmij z piekarnika, pokrój na 6 kawałków i ciesz się jej smakiem! 🙂