- 120g mąki pszennej
- 2 marchewka
- Hummus Perla Klasyczny – 4 łyżki
- 200m świeżego soku z marchwi
- 2 jajko
- 20g masła
- szczypta cynamonu
- szczypta imbiru
- proszek do pieczenia 1 łyżka
- soda oczyszczona 1 łyżka
- 1/4 pomarańczy łyżki soku z pomarańczy
- 35g skórki pomarańczowej kandyzowanej
- pół szklanki cukru pudru
Chciałbyś osłodzić sobie ten jesienny, ponury dzień, ale brak Ci pomysłów oraz ochoty na przygotowanie czegoś bardziej skomplikowanego? Wypróbuj naszej szybkiej i niezwykle prostej propozycji na ciasto marchewkowe, którą przygotujesz przy użyciu jednego z naszych klasycznych hummusów Perla. Spróbujcie je sami – z pewnością je pokochacie!
Przepis:
Ciasto marchewkowe
Rozpocznij od nagrzania piekarnika do 180 stopni. Jajka wbij do miski i ubij je za pomocą miksera. Zetrzyj marchewki na grubej tarce i wymieszaj je z jajkiem. Następnie dodaj marchewkę, hummus, masło, jajko, sok z marchwi, cynamon, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wszystko zmiksuj, aż do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę przelej do kokliki i następnie wstaw ją do piekarnika. Ciasto piecz przez ok. 30-40 minut (bez termoobiegu).
Lukier
Rozpocznij od wyciśnięcia soku z pomarańczy. Cukier puder przesyp do miseczki i stopniowo dolewaj do niego sok, najlepiej po łyżeczce, cały czas mieszając. W momencie gdy uzyskasz odpowiednią konsystencję lukru przestań dolewać sok. Do tak przygotowanego lukru dodaj skórkę pomarańczową i polej nią obficie wcześniej przygotowane ciasto marchewkowe.
Podanie:
Wystudzone wcześniej ciasto polej lukrem pomarańczowym. Smacznego! 🙂