- hummus klasyczny PERLA
(1 opakowanie) - zielone oliwki z chili PERLA
(1 opakowanie) - 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 2 łyżki ciepłego mleka
- 2 łyżki śmietany 12%
- 2 łyżeczki suszonej papryki w płatkach
- 2 łyżeczki maku
- 1½ szklanki mąki pszennej, żytniej lub orkiszowej (do wyboru)
- masło do posmarowania blachy
- 1 duży kubek jogurtu naturalnego
- kilka listków świeżej mięty
- sól
- pieprz
- curry
Tak mało mamy wolnych chwil, czasu tylko dla siebie i bliskich. Dlatego, żeby nie tracić go za dużo w kuchni, a jednocześnie zjeść smacznie i oryginalnie, sięgnij po naszą propozycję na lekki i smaczny poczęstunek. Jego przygotowanie zajmie chwilę, a pozostały czas spędzisz, jak chcesz!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Zetrzyj drożdże na tarce o dużych oczkach i wymieszaj z cukrem oraz ciepłym mlekiem. Następnie zaczyn połącz z mąką i pozostałymi składnikami zagnieć ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt twarde, dodaj śmietany.
Posyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na duży cienki placek, następnie pokrój ciasto w paski o długości 15 cm i szerokości 2 cm. W środku zrób nacięcie długości około 2 cm i tak jak w faworkach – przełóż jeden z końców przez otwór.
Gotowe faworki ułóż na posmarowanej masłem blasze i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 220˚C z funkcją grzania góra-dół przez 15 minut lub do momentu, kiedy będą złociste.
RADA:
Paprykę możesz zastąpić sezamem, czarnuszką, makiem lub kminkiem.
DIP MIĘTOWY
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Utrzyj miętę w moździerzu lub drobniutko posiekaj – tak, aby puściła soki. Następnie dodaj odrobinę pieprzu, soli i curry.
RADA:
Użyj możliwie najgęstszego jogurtu (np. typu greckiego) i nie miksuj, jeśli zależy ci na gęstości.