Wróć do artykułów

Antipasti jako finger food. Jak je podawać?

Każdy lubi jedzenie, które można zjeść w przelocie, ale ze smakiem. Antipasti sprawdzają się w tym wypadku doskonale. To jeden z głównych powodów ich ogromnej i wciąż rosnącej popularności. Warto pamiętać jednak, że to nie tylko prosta i wygodna przekąska dla zabieganych. Świetnie sprawdzają się także w charakterze obiadowych przystawek. Najczęściej wykorzystujemy je jednak w charakterze finger foodu! To fenomenalny sposób na podanie jedzenia w sytuacji, gdy spotkanie ma formułę ciągłych rozmów i przemieszczania się. Wówczas takie przekąski na raz okazują się niezwykle praktyczne i wygodne. Obok popularności, wygody i smaku należy wspomnieć o jeszcze jednym aspekcie, nie mniej ważnym od pozostałych: to przecież same korzyści dla organizmu!

Jakie składniki nadają się do finger food?

Jakie składniki dodawać do antipasti, aby stworzyć pyszny finger food? Przede wszystkim: dobre pieczywo! Idąc za wzorem klasycznych włoskich przystawek możesz przygotować crostini, mini bruschetty… same skarby, którymi Twoi goście będą zajadać się bez końca! Równie kultowym składnikiem włoskich przekąsek są wędliny. Prosciutto czy salami pokrojone w cieniutkie plasterki i skropione oliwą z sokiem z cytryny to obowiązkowe przekąski. No i, a jakże, sery. Twarde, dojrzewające, miękkie, pleśniowe, wędzone… wybór może przyprawiać o zawrót głowy. Szukasz bezpiecznych wyborów? Trzymaj się włoskich klasyków: pecorino, gorgonzola, camembert i fontino – w tym zestawie każdy znajdzie coś dla siebie.

Przystawki lub przekąski na imprezę i każdą inną okazję. Kilka przepisów i inspiracji

Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na pyszne dania finger food, dzięki którym bez najmniejszego problemu przygotujesz zestaw przekąsek na imprezę lub przystawek na każdą okazję.

Zacznijmy od klasyka pośród klasyków! Koreczki to idealne przekąski zwłaszcza w sytuacji, gdy nie mamy zbyt dużo czasu na przygotowanie jedzenia. Antipasti z oferty Perla PEŁNA DOBRA sprawdzą się tu wprost doskonale. Koreczki z oliwkami [link], suszonymi pomidorami [link]papryczkami miodowymi z delikatnym serkiem [link]? Możemy się zaskoczyć, że takie przekąski znikną w okamgnieniu!

Masz trochę więcej czasu? A może chcesz przygotować coś nieco ciekawszego, urozmaicić finger food o propozycję na ciepło? Arancini to coś dla Ciebie. Te ryżowe kulki smażone w panierce na głębokim oleju to tradycyjny przysmak prosto ze słonecznej Sycylii. Arancini smakują świetnie nadziewane naszymi papryczkami i pomidorami suszonymi z serkiem. Możesz oczywiście według własnego uznania dorzucić także wędlinę i kawałek pleśniowego sera!

Po więcej inspiracji kulinarnych zapraszamy do zakładki Przepisy [link].

No dobrze, a jeśli już mamy nasze antipasti… jak je estetycznie zaserwować?

  1. Przygotuj ładną, dużą deskę.
  2. Połóż na niej równo pokrojone kawałki sera i plasterki wędlin.
  3. Obok serów dobrze jest wyłożyć także miód lub owoce dla przełamania smaku.
  4. Obok wędlin rozłóż suszone pomidory z serkiem, papryczki i oliwki. Możesz najpierw wyłożyć tę część deski różnymi rodzajami sałat.
  5. Nic nie wzbogaci smaku dobrej deski antipasti, jak kieliszek dobrego włoskiego wina!

Antipasti w ofercie Perla PEŁNA DOBRA

Perla PEŁNA DOBRA słynie ze swojego wyboru antipasti. Finger food nigdy nie był smaczniejszy i prostszy w przygotowaniu! Znajdziesz w naszej ofercie [link] między innymi różne rodzaje oliwek, papryczek i suszonych pomidorów. Bez trudu znajdziesz coś dla siebie. Przekąski na imprezę czy spotkanie z rodziną same się nie zrobią… ale możesz zostawić to nam. Smacznego!

Podobne artykuły

warto przeczytać