Wróć do artykułów

5 powodów, dla których warto jeść oliwki

Oliwki są nie tylko doskonałym dodatkiem do potraw, ale także mogą pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Zazwyczaj więcej uwagi poświęca się produkowanej z nich oliwie, jednak nie zapominajmy, że ta swą popularność zawdzięcza wspaniałym właściwościom oliwek. Znaleźliśmy aż sześć powodów, dla których powinniśmy jak najczęściej sięgać po te pyszne, wytrawne przekąski!

Oto 5 powodów dlaczego powinniśmy jak najczęściej sięgać po te pyszne, wytrawne przekąski:

1. Korzyści sercowo-naczyniowe

Gdy wolne rodniki utleniają cholesterol, uszkadzają naczynia krwionośne, a tłuszcz zaczyna gromadzić się w tętnicach. To z kolei może prowadzić do miażdżycy i zawału serca. Przeciwutleniające składniki odżywcze zawarte w oliwkach pomogą zahamować proces utleniania cholesterolu, a co za tym idzie – wspieramy naszą profilaktykę chorób serca. Oliwki zawierają zdrowy, jednonienasycony tłuszcz, którego spożycie przyczynia się do zmniejszania ryzyka miażdżycy i zwiększania poziomu „dobrego” cholesterolu. Badania wykazały również, że jednonienasycony tłuszcz jako element diety może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi.

2. Pomoc w utracie wagi

Tłuszcze jednonienasycone, takie, jakie występują w oliwkach, mogą wspierać proces utraty wagi. Zmiana dotychczasowego tłuszczu na oliwę z oliwek w codziennej diecie pomoże nam w procesie rozkładu tkanki tłuszczowej. Ta cecha oliwek w połączeniu ze zbilansowaną dietą i aktywnością fizyczną pomaga pozbyć się uciążliwego tłuszczyku z brzucha. Dieta bogata w tłuszcze jednonienasycone zwiększa poziom leptyny we krwi, tak zwanego hormonu sytości, który sprawia, że czujemy się pełni.

3. Zapobieganie nowotworom

Właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne oliwek czynią z nich naturalną ochronę przed rakiem. Stres oksydacyjny i przewlekły stan zapalny mogą być kluczowymi czynnikami w rozwoju raka.
Oliwki są doskonałym źródłem witaminy E. Witamina ta ma znakomitą zdolność neutralizowania wolnych rodników w tkance tłuszczowej.
Wolne rodniki mogą powodować utlenianie, uszkadzać mitochondria komórki i zapobiegać wytwarzaniu przez komórkę energii. Jeśli DNA komórki jest uszkodzone, może ona mutować i zmienić się w komórkę nowotworową. Właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne wspierają zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka. Wszystko dzięki witaminom!

4. Właściwości przeciwbólowe oliwek

Zielone oliwki czy oliwki Kalamata dostarczają nam antyoksydanty i przeciwzapalne składniki odżywcze, które mogą działać jak naturalny środek przeciwbólowy – są naturalnym sposobem na migreny! Oliwki zawierają także oleocenthal, naturalną substancję przeciwzapalną, a dzięki fosfolipidom chronią nasze włókna nerwowe.

5. Właściwości probiotyczne

Czy oliwki są zdrowe dla układu trawiennego? Oczywiście! Wszystko dzięki temu, że na co dzień jadamy je w formie fermentowanej! Oliwki mają dzięki temu wszystkie zalety kiszonek: korzystny wpływ na układ pokarmowy, florę bakteryjną oraz odporność. Częste spożywanie witaminy E i jednonienasyconych tłuszczów w czarnych oliwkach wspomaga profilaktykę i pracę układu pokarmowego. Oliwki mają również korzystny wpływ na owrzodzenia i zapalenie żołądka. Przeciwutleniacze stosowane jako stały składnik diety sprawiają, że wiele warzyw i owoców jest lepiej przyswajanych podczas jedzenia. Mieszkańcy krajów śródziemnomorskich nie bez powodu są statystycznie zdrowsi i rzadziej niż my cierpią na otyłość i choroby układu krążenia. Warto zatem dodać do naszej diety składniki, które towarzyszą im od stuleci, by tak jak oni cieszyć się zdrowiem przez długie, długie lata.

Podobne artykuły

warto przeczytać